Eerste klimaatdapatieve en natuurinclusieve bergingen geplaatst

Heijmans, Foreco en Idverde Advies hebben de handen ineengeslagen om de berging die bij de rijwoningen van Heijmans wordt geplaatst een bijdrage te laten geven aan een gezonde leefomgeving. Deze samenwerking heeft geresulteerd in de Klimaatdapatieve en natuurinclusieve berging.

In het dak van de berging is onder het sedumdak een waterton verwerkt met een inhoud van 300 liter. Zelfs extreem hevige regenbuien kunnen hierin tijdelijk opgeslagen worden. Het sedumdak – dat bestaat uit 8-12 soorten sedum – en het geïntegreerde insectenhotel en vogelhuisje zorgen er in combinatie met de groene gevel en de plantenbak voor dat er lokaal een plek ontstaat voor diverse dierensoorten om te foerageren en te verblijven.

Het sedumdak en de groene gevel verlagen bij hittegolven lokaal de temperatuur. Daarnaast houdt het sedumdak regenwater vast en hoeft alleen na een lange droge periode water te krijgen. De waterton is aangesloten op een kraantje in de gevel van de berging. Zo kunnen de bewoners water aftappen voor hun tuin.