Makers van een gezonde leefomgeving

Heijmans houdt zich actief bezig met het bouwen aan gezonde leefomgevingen. Mede door natuurinclusief te bouwen zorgen voor voldoende schone lucht, groen en blauw. Maar hoe zit dat in Land van Dico? En wat heb je er als bewoner aan als er voor een wijk een NL Greenlabel wordt afgegeven?

NL Greenlabel is gespecialiseerd in het meetbaar verduurzamen van de leefomgeving. Heijmans heeft de organisatie gevraagd een meting te doen in de wijk, zodat er een label kan worden afgegeven. We wilden graag een label A, dus vroegen we onze ecoloog Bart Smeets: “Hoe kan het beter?” Commercieel manager Joost van den Broek loopt een rondje met hem door de wijk om daar achter te komen.

Groene laan

De twee collega’s ontmoeten elkaar bij de supermarkt. Handig met parkeren. “En dit is ook in ecologisch opzicht een interessant punt”, legt Bart uit. “De Losplaats is een doorgaande route met diverse bosschages erlangs. Door hier bomen bij te planten ontstaat er een aantrekkelijke laan waar vleermuizen en vogels graag verblijven. Ook langs de fietsroute naar het sportpark zagen we kans op verbetering. Hier is veel groen, maar de beplanting is gesloten en eentonig. Geen fijne plek voor dieren om te schuilen, eten en broeden. Door het bestaande groen uit te dunnen en te verrijken met meer soorten trek je egels, muizen en zangvogels.”

dico-televisie-historie

Samen met de gemeente

Van de Losplaats wandelen Bart en Joost naar de oostkant van Land van Dico. Bart wijst. “Kijk, dit water heeft een mooie brede berm die nu niet optimaal wordt benut. Ik ben met de stadsecoloog in overleg gegaan en nu gaat de gemeente meewerken om het prachtige bloemen- en zadenmengsel dat ze overal toepassen hier ook te gebruiken. De groene ‘loper’ die hierdoor ontstaat, heeft een enorme aantrekkingskracht op allerlei dieren. Ik kan iedereen aanraden straks in alle rust eens te gaan kijken wat er gebeurt.”

Groen in de wijk

Tot dusver heeft Bart alleen verteld dat de groene omgeving de wijk wordt in getrokken, maar is er dan in de wijk ook nog wat interessants te zien op ecologisch gebied? “Zeker!” zegt Bart stellig. “We zorgen dat de verlichting in balans is; veilig maar niet zo schreeuwend dat geen vleermuis zijn weg meer kan vinden. Verder komt er in Land van Dico een wadi waar regenwater op natuurlijke wijze de grond in kan zakken. Zo’n gebied staat soms droog, maar ook weleens helemaal vol met water. Dat is een uitgelezen kans om hier planten te plaatsen die van natte en droge voeten houden. Als je dan zorgt voor een type met aantrekkelijke vruchten creëer je hier opnieuw een win-winsituatie.”

Laat de natuur zijn werk doen

Joost ziet het al helemaal voor zich hoe de wijk straks wordt. De mooie architectuur, het vele groen en de tuinen natuurlijk. De heren raken in gesprek over de mogelijkheden die bewoners hebben om de natuurlijke beleving en biodiversiteit in de wijk te vergroten. Joost: “Ik hoop dat mensen niet gelijk alles gaan bestraten, maar ook de mogelijkheden van meer groen onderzoeken.” Bart is het hier helemaal mee eens. “Een vijver met natuurlijke oevers vind ik zelf altijd een groot succes. Als je ziet wat voor leven hierdoor in je tuin ontstaat. En het leuke is, een groene ecologisch verantwoorde tuin kost je vaak minder tijd aan onderhoud dan een ‘aangeharkte’ tuin.”